Varinka

eufonolog.dk

Eufonologien beskæftiger sig med  eksistensens velklang.


Varinka Kierulff Boseman


Studier i Grækenland

Det første, jeg ytrede var sang - og som 18-årig indfandt jeg mig i Athen, hvor jeg begyndte at studere klassisk sang.


Først studerede jeg med Fru Julia, som udråbte mig til bassanger! Derefter studerede jeg hos Hr. Alveris, som ikke kunne forstå, at min stemme på en weekend helt ændrede sig.


Så fandt jeg på det Nationale konservatorium Anna Nika, uddannet i Athen og Wien, som blev min underviser i mange år. Hun lod mig synge lieder og arier for sopran. Hun var tålmodig og venlig og overbærende. Anna førte mig til eksamen, og jeg blev i 1998 uddannet klassisk sanger.


I 1989 deltog jeg første gang i et kursus hos den græske stemmecoach Mirka Yementzakis. Mirka havde samarbejdet med Peter Brook, med Peter Stein, med Bob Wilson og mange andre bla. ved Berlin Schaubuhne. Hun benyttede erfaringen i arbejdet med sangere og skuespillere i Grækenland, Tyskland, Schweiz og Sverige. Hendes speciale var stemmen - og stemmebrug i den antikke græske tragedie. 7 år efter vores første møde blev jeg en trofast studerende hos hende. Mirka brølede "Jamen du er jo en alt!" Og det føltes endelig godt at synge. Hos Mirka, som var krævende, og havde et iltert temperament, blev jeg introduceret til Coblenzers metode, jeg lærte at ånde, at benytte kroppen som et instrument. Og lærte at lytte.


Efter 15 års studier og samarbejde fik jeg diplomet Kroppen som et musikalsk instrument fra Mirka Yementzakis, som en af de ganske få.


Tilbage til Danmark

Jeg var glad for arbejdet med Mirka, stemmer, lyd og for at arbejde som stemmelærer i Arhi teaterskole i et par år. Men jeg havde længe vidst, at jeg ville anvende lyd lindrende. Og ord.


Efter at have boet i Athen i årene 1981-2004 - undtagen et år i New York 1990-1991, hvor jeg uddannede mig til Fitness Instructor på Marymount Manhattan College - tog jeg til København for at læse retorik. Og i 2013 blev jeg cand. mag. i Retorik med stemmebrugsprofil. Under min uddannelse blev jeg bl.a. dramapædagog og skrev B.A. projekt om epifonemata i den antikke græske tragedie.


I 2012 udbød Kinesiologi - Akademiet den norske læge Audun Muskjas uddannelse i Enhedsterapi, som jeg afsluttede i november 2015. Enhedsterapien forenede meget af det, jeg har beskæftiget mig med gennem årene - og tilføjede mere!


Min interesse for stemme og åndedræt førte mig til Coblenzer's metode Vejrtræknings Rytmisk Fonation (VRF). Og i november 2017 blev jeg efter to års studier, VRF-instruktør, uddannet af Åse Ørsted.


At leve

At lære er at leve. Gennem mit flerårige arbejde som tale-høre-konsulent og gennem mine studier, som for mig er spændende oplevelser, erkender jeg at en sopran-, alt- eller bas-stemme har samme værdi. Og at det, der er af betydning, er, at stemmens velklang i rummet omkring mig er sund og sand. 


Copyright Peitho 2014 © All Rights Reserved